Hoofdpagina

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie

Aantal artikelen: 1.963.157
Aantal actieve gebruikers: 4.275
Portaal van de week: Vrije software

Uitgelicht Etalage Over Wikipedia
Afbeelding

De graaf van Monte-Cristo

De graaf van Monte-Cristo (originele Franse titel: Le Comte de Monte-Cristo) is een roman van Alexandre Dumas uit 1844. Centraal staan de lotgevallen van Edmond Dantès die, na eerst veertien jaar onschuldig opgesloten te hebben gezeten op grond van een valse verdachtmaking, een verborgen fortuin vindt op het eiland Montecristo, waarna hij met deze verworven rijkdom wraak neemt op degenen die hem dit leed hebben aangedaan.

Het verhaal begint ten tijde van de Honderd Dagen. Het bestaat uit zes afzonderlijke delen die in onderlinge samenhang dienen te worden gelezen. De rode draad door het hele verhaal heen is de gevangenneming van Dantès, gevolgd door zijn jarenlange verblijf in een kerker van het Château d'If, zijn ontsnapping en ten slotte de wraakneming. Daarnaast zijn er allerlei min of meer onderling samenhangende secundaire verhaallijnen met betrekking tot de overige personages.

Het verhaal is los gebaseerd op een waargebeurd verhaal over de lotgevallen van de Franse schoenmaker Pierre Picaud. (Lees verder)
Chinese schilderkunst
Eleonora van Aquitanië
Zonhoven
Bochelcicaden
Hertogdom Saksen (1485-1547)
Malagassiërs
Fenerbahçe SK
Tweeplaatsige relatie

Wikipedia is een online encyclopedie die ernaar streeft inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal lemma's, met ongeveer 1,96 miljoen artikelen de op vijf na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de neutraliteit van de inhoud. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Dingen uitproberen kan in de zandbak en zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk.

Wist je dat ... Afbeelding

Helen Keller

  • ... de hoofdstad van Japan tot 1868 Kyoto was?
  • ... zangeres Anita O'Day naar verluidt sinds haar kinderjaren geen huig meer had?
  • ... van de acht soorten baobabs er zes endemisch zijn op Madagaskar?
  • ... de Amerikaanse president Theodore Roosevelt de prenten van de Nederlandse tekenaar Louis Raemaekers beschreef als de "meest indrukwekkende van de achtenswaardige bijdragen van neutrale partijen aan de beschaving tijdens de Wereldoorlog"?
  • ... Helen Keller (1880-1968) de eerste doofblinde was die een universitaire opleiding afrondde (in Boston, 1904), dankzij haar lerares Anne Sullivan die alle lessen met het vingeralfabet in haar hand spelde?

Onderaanzicht van een van de iwans van de de 18e-eeuwse Agha Bozorgmoskee in de Iraanse stad Kashan

Onderaanzicht van een van de iwans van de de 18e-eeuwse Agha Bozorgmoskee in de Iraanse stad Kashan
Actueel Recent overleden

Afbeelding

Spijbelen voor het klimaat

Spijbelen voor het klimaat of Klimaatmars voor een betere toekomst is een actie van scholieren, waarmee zij regeringen oproepen om maatregelen tegen de opwarming van de Aarde te nemen. Deze acties ontstonden in navolging van de internationale beweging School strikes for climate, School Strikes 4 Climate, Fridays for Future (Duitsland en Oostenrijk) en Klimastreik (Zwitserland), gestart in augustus 2018 door Greta Thunberg. In België waren de eerste acties op 10 januari 2019. (Lees verder)
11 apr Max van Weezel (67), Nederlands journalist
9 apr Elwyn Berlekamp (78), Amerikaans wiskundige
9 apr Paul Severs (70), Belgisch zanger
5 apr Sydney Brenner (92), Zuid-Afrikaans bioloog
31 mrt Nipsey Hussle (33), Amerikaans rapper
In het nieuws
31 mrt Nieuwe president Slowakije
De Slowaakse anti-corruptie-activiste Zuzana Čaputová wint de presidentsverkiezingen in het land. Hierdoor is ze de eerste gekozen vrouwelijke president van Slowakije.
26 mrt Nieuwe EU-auteursrechtenwet
Het Europees Parlement stemt in met een nieuwe auteursrechtenwet, die bekritiseerd is door verschillende voorstanders van vrije kennis.
20 mrt Karen Uhlenbeck wint Abelprijs
Karen Uhlenbeck krijgt als eerste vrouw de Abelprijs, soms ook de Nobelprijs voor wiskunde genoemd.
11 april in de geschiedenis
1689 Willem III van Oranje
De Nederlandse stadhouder Willem III en zijn vrouw Maria II van Engeland worden gekroond tot koning en koningin van Engeland, Schotland en Ierland.
1755 James Parkinson
De Britse arts James Parkinson wordt geboren in Londen. In 1817 schrijft hij in een publicatie over een aandoening die later de ziekte van Parkinson genoemd wordt.
1945 Tweede Wereldoorlog
Zowel het concentratiekamp Buchenwald (bij Weimar) als het strafkamp Erika (bij Ommen) wordt bevrijd door de geallieerden.
Zusterprojecten
Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinieuws Wikinieuws
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata Wikidata
Vrije database
Commons Commons
Vrije media
Meta-Wiki Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator Incubator
Opstarten van nieuwe projecten